Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Beschikking geen loonheffingen (BGL) gaat VAR-verklaring vervangen

Geplaatst op: 23-09-2014, 12:32:12

De onder freelancers en zzp'ers bekende VAR-verklaring gaat verdwijnen en wordt met een nieuwe wet vervangen door de BGL, de Beschikking geen loonheffingen. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Bij de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) vraagt een zzp'er aan de Belastingdienst een oordeel of zijn inkomen wel of niet geldt als loon. Zzp'ers moeten een VAR tonen aan hun opdrachtgevers, zodat die weten dat ze geen loonheffing hoeven in te houden en af te dragen. Maar dit kan schijnzelfstandigheid in de hand werken: mensen die op papier werken als zzp'er maar in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn. Daar komt nu een einde aan; met de BGL wordt ook de opdrachtgever verantwoordelijk voor de beoordeling of de arbeidsrelatie moet leiden tot afdracht van loonbelasting en premies.

BGL

Opdrachtgevers en zzp’ers worden beiden verantwoordelijk voor de beoordeling of hun arbeidsrelatie moet leiden tot afdracht van loonbelasting en premies. Door de Wet ‘invoering Beschikking geen loonheffingen’ kan de Belastingdienst het onderscheid tussen een dienstverband en ondernemerschap beter handhaven. De staatssecretaris maakt met de invoering van de Beschikking geen loonheffing (BGL) zowel opdrachtgever als opdrachtnemer verantwoordelijk voor de vraag of feitelijk sprake is van een dienstbetrekking. In dat geval moet de opdrachtgever loonheffingen afdragen.

VAR

De BGL vervangt de zogenoemde Verklaring Arbeidsrelatie, de VAR. Bij de VAR vraagt een zzp´er vooraf een oordeel van de Belastingdienst of zijn inkomen wel of niet wordt beoordeeld als loon. De opdrachtgever is nu niet betrokken bij deze aanvraag en ondervindt geen gevolgen als achteraf blijkt dat geen sprake was van ondernemerschap van de zzp´er, maar van een dienstbetrekking. De financiële consequenties komen in dat geval alleen voor rekening van de zzp’er.

Bron en volledig artikel: www.accountancynieuws.nl van 23 september 2014.

Ga terug naar de vorige pagina